top of page

Çocuk Depresyonu 

 

Ergenlik dönemi, gelişimsel olarak tam bir geçiş dönemidir. Bu dönemde yaşanan fiziksel, duygusal, psiko-sosyal ve sosyal değişimler bireyi derin bir biçimde etkiler. Fiziksel değişimlere bağlı olarak kendi bedenini ve cinselliği keşfeden ergenler bu alanlarla ilgili sorunlar yaşayabilirler. 

 

Kişisel kimliğin kurulduğu bu dönemde birey, ‘Ben kimim?', 'Hayatın anlamı ve amacı ne?' gibi kritik sorulara yanıt arar.

Ergenlerde görülen bu değişimler onların sosyal etkileşimlerini ve kendilerini algılamasını etkiler. Ergenlik, kişisel kimliğin kurulmasıyla, toplumun bir üyesi olarak kendi rolünü belirginleştirme arasındaki dengeyi kurma mücadelesidir. Depresyon, çok çeşitli durumlara ve stres yaratan faktörlere karşı verilen bir tepkidir.

 

Ergenlerde depresif duygu durumu yaygın olarak görülebilmektedir, çünkü bu normal olgunlaşma/büyüme sürecinin, bu sürece eşlik eden stres faktörlerinin, seks hormonlarının ve bağımsızlığını elde etmek için anne-babayla çatışmanın bir parçası olabilmektedir. Depresif duygu durumu, bir arkadaşın ya da akrabanın ölümü, sevgiliden ayrılmak ya da okulda başarısız olmak gibi rahatsızlık verici olaylara ve durumlara karşı bir tepki de olabilir. Özgüvenleri düşük, kendilerini kıyasıya eleştiren, olumsuz olaylar ve durumlar üzerinde kontrol gücünün olmadığını düşünmeye eğilimli ergenlerde, stres yaratan olaylar ve durumlarla karşılaşma depresyon riskini arttırabilmektedir.

 

DEHB,öğrenme güçlüğü,bedensel engeller,davranım bozukluğu olan çocuklarda depresyonun belirtileri görülebilir. Çocuk depresyonu tek başına ortaya çıkan bir durum değildir.Çocukluk dönemi çağlarına göre gelişen farklıların etkisi büyüktür.Bunun yanında okulla ilgili problemler,aile tutumları çocuğu depresyona götüren sebeplerinin başında gelir.

 

Belirtileri

 

Ağlama nöbetleri,uyku bozuklukları,okul başarısında düşüş,kilo kaybı,yeme bozuklukları,göz teması kurmama,önceden hoşlandığı şeyleri yapmak istememesi,sindirim sorunları,agresif tepkiler, vücut ağrıları gibi belirtileri vardır.

 

 Tedavi

 

Depresyonun şiddeti ve durumuna göre farmakolojik destek alınması gerekebilir.Bunun yanında piskoterapi süreci çok önemlidir.Psikoterapi özellikle aile odaklı çalışmalarda bulunur çünkü ailenin davranışlarında ki yanlışlıkların değişmesi sonuca ulaşmada en önemli süreçtir.Gerekli durumlarda çocuğun öğretmeniyle de terapist bağlantıya geçmelidir.Yani tedavi süreci tam bir bütünlük ister sadece çocukla çalışma yapmak çok doğru olmaz.Bu yüzden aile-öğretmen ve çocuk psikoterapi sürecinde hedeftir.

Bizi Takip Et 
  • Google+ Black Round
  • Facebook Black Round
  • Instagram Black Round
bottom of page